Za kakovostno in cenovno dostopno zdravilo iz medicinske konoplje

Ljubljana, 18. 2. 2021 – V poslanski skupini SAB smo v obravnavo vložili novelo Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, katere osnovni cilj je določanje pogojev za gojenje, predelavo in uporabo indijske konoplje v medicinske namene. S sprejetjem predloga bi omogočili dostop do kakovostnega in cenovno dosegljivega zdravila iz medicinske konoplje za lajšanje simptomov pri nekaterih najtežjih boleznih, kot so rak, multipla skleroza, Parkinsonova bolezen in epilepsija. 

Dokazano je, da medicinska konoplja lajša simptome pri nekaterih težkih boleznih, zato smo se v SAB odločili za zakonsko ureditev gojenja, predelave in uporabe indijske konoplje v medicinske namene. Pri tem imamo v mislih vse posameznike, ki so se primorani posluževati črnega trga in so ne samo izpostavljeni organom pregona, ampak tudi nekakovostni pridelavi in nekontroliranim odmerkom tovrstnih zdravil.

»V Sloveniji je v medicinske namene že možna uporaba sintetiziranih in naravnih ekstraktov iz konoplje, vendar je Slovenija v celoti odvisna od uvoza iz tujine. Pri nas je namreč možna zgolj uporaba tovrstnih zdravil, pridelava in predelava pa ostajata prepovedani. To ni več sprejemljivo! Poleg tega so uvoženi izdelki zgolj sintetični, kar pomeni, da njihove koncentracije zdravilnih snovi ne dosegajo želenih vrednosti. So težko dostopni in dragi in posledično bolj ali manj nedosegljivi slovenskim bolnikom,« je na novinarski konferenci pojasnil naš poslanec mag. Andrej Rajh, prvopodpisani pod zakonski predlog. 

Uporaba izvlečka indijske konoplje (Cannabis sativa variacija Indica) v medicinske namene je vse bolj prisotna pri lajšanju težav in simptomov bolezni, kot so rak, multipla skleroza, Parkinsonova bolezen in epilepsija. »Svetovna medicina je soglasna, da izdelki iz medicinske konoplje pomagajo. Pri raku, denimo, omogočajo protibolečinsko delovanje, boljše spanje, lažje dojemanje in jemanje klasičnih terapevtskih sredstev,« poudarja dr. Borut Štrukelj, ugledni strokovnjak z ljubljanske Fakultete za farmacijo, ki je znanstveno podkrepil razloge za vložitev in sprejem zakona.

»Za razliko od industrijske konoplje, katere regulativo smo v Sloveniji dobro uredili in se prideluje na veliko hektarjih, je trg z medicinsko konopljo pri nas problematičen. Govorimo o črnem trgu. To pomeni, da bolniki, ki prosijo za uporabo medicinske konoplje v kakršnikoli obliki, posegajo po izdelkih s črnega trga,« opozarja dr. Štrukelj. Zdravil iz medicinske konoplje za zdaj ni možno dobiti na recept.

Z namenom pridobivanja kakovostnega in cenovno dostopnega zdravila iz naravno pridelane medicinske konoplje na domačih tleh, moramo najprej urediti vzdržno regulativo. Ta trenutek smo namreč vezani zgolj na uvoz izjemno omejenih količin, saj je možna le uporaba medicinske konoplje, ne pa tudi gojenje in predelava. »Z novelo bi tako uredili regulativo medicinske konoplje in ne njene legalizacije. Države, ki imajo to področje podobno urejeno, kot predlagamo, so Nemčija, Nizozemska in Avstrija,« zaključuje profesor dr. Štrukelj. 

Poleg koristi za posameznike, ki prebolevajo hude bolezni, bi sprejem zakona prispeval tudi k zmanjševanju ali ukinitvi črnega trga, dodatnim prilivom v proračunsko blagajno, ustvarjanju novih delovnih mest, izdelavi strokovnega lekarniškega izdelka in k razbremenitvi sodišč in drugih organov, ki se ukvarjajo s pregonom prepovedanega gojenja medicinske konoplje. Hkrati bi sprejeti zakon povečal možnosti izvoza namesto čakanja na uvožene majhne, težko dosegljive in drage količine. 

 

Naroči se na e-novice.

Prosimo, vpišite vaš elektronski naslov in kliknite "Naroči"

Uspešno ste se prijavili. Hvala