Alenka Bratušek ob dnevu voda: Vpis pravice do pitne vode v ustavo je bila prava poteza

Mar 22, 2019

Veste, koliko je minilo od vpisa pravice do pitne vode v ustavo? Skoraj tri leta je že, pa smo se morale stranke, ko smo konec leta 2018 sestavljale novo vlado, še vedno dogovoriti, da bomo v ustavi zapisano pravico tudi spravili v življenje.

Na nek način smo bili hitri, ko smo v stranki SAB, takrat Zavezništvu, pravico do pitne vode predlagali za vpis v ustavo. Tudi drugi poslanci pa so takrat že razumeli, kaj pri vodi in sicer pomeni, da »Nikogar ne smemo pusti ob strani«, kakor se glasi geslo ob letošnjem mednarodnem dnevu voda.

Med ukrepi, ki jih Združeni narodi predlagajo za zaščito vodnih virov, je tako tudi sprememba zakonodaje v smeri, da bodo imeli dostop do pitne vode vsi prebivalci držav. V Sloveniji smo to novembra 2016 že naredili, a zaenkrat spremenili »le« ustavo, počasi pa gre s sprejemom drugih predpisov.

To je deloma razumljivo, saj je treba pri sprejemanju izboljšav za zaščito vode in pravice do pitne vode gledati res široko. Na to zaščito in varnost namreč lahko vpliva tudi zakonodaja, za katero si tega ne mislimo.

Kot ministrica za infrastrukturo sem se ob obisku krajanov ob trasi proge Divača-Koper seznanila z možnostjo katastrofe, ki bi se zgodila, če bi kateri od vlakov, ki prevažajo gorivo ali druge snovi v ali iz smeri Luke Koper, pri vasi Podpeč iztiril in se zvalil v dolino. Dolina pod železnico spada v ožji vodovarstveni pas izvira reke Rižane, ki je glavni vir pitne vode za celotno obalno območje.

Včasih je bilo dovoljeno graditi celo v najožjem vodovarstvenem pasu, danes pa zakonodaja tega ne dovoli več. Tako se bo nova proga med Divačo in Koprom v največji možni meri izognila vodovarstvenemu območju vodnega vira Rižana. Poleg tega pa bo za zajem odpadnih voda in morebitnih izlitij na progi poskrbljeno s posebnimi vodotesnimi zadrževalnimi bazeni in drugimi ukrepi.

Tovrstne spremembe zakonodaje in posledično uvajanje ukrepov za omejitev možnosti za onesnaženje naših voda bomo morali uvesti na mnogih področjih, kar seveda ni lahko. A treba je vsaj začeti.

Čas je namreč samo na videz še naš zaveznik. Na srečo še nimamo tako ekstremnih suš, ko bi bilo treba uporabiti ustavno določbo, da se pitna voda v tržne namene uporablja le, če je je dovolj tudi za oskrbo prebivalstva. Imamo pa že danes in še kar tudi predele Slovenije, kjer pravico do pitne vode težko uresničujejo. To je treba urediti. Ustava je najvišji pravni akt države in treba jo je spoštovati.

 

Naroči se na e-novice.

Prosimo, vpišite vaš elektronski naslov in kliknite "Naroči"

Uspešno ste se prijavili. Hvala