Vlada naj prekliče nesmiseln ukrep za dnevne migrante!

Ljubljana, 5. 2. 2021 – Poslanca SAB Marko Bandelli in Andrej Rajh sta v izjavi za medije izrazila ogorčenje nad zapovedjo vlade, da bodo naši dnevni migranti, ki hodijo na delo v Italijo ali Avstrijo, ob vračanju v Slovenijo potrebovali negativen test na covid-19. Ta ne sme biti starejši od sedem dni. Gre za norčevanje iz ljudi in še en nesmiseln vladni ukrep, ki otežuje vsakodnevna opravila 50.000 družin. Od vlade sta zahtevala, naj ukrep nemudoma prekliče in odpravi anomalije.

Z današnjim dnem so začele veljati spremembe odloka o pogojih za vstop v Slovenijo, ki zaostrujejo prihod v našo državo. Ukrep, ki zadeva tudi čezmejne dnevne migrante in posameznike, ki mejo prehajajo zaradi šolanja, predvideva obvezno predložitev negativnega testa na novi koronavirus ob vračanju v Slovenijo. Test ne sme biti starejši od sedem dni. Vstop v državo je z novim odlokom zaostrila tudi Avstrija, ki od 10. 2. zapoveduje negativen test za vse dnevne migrante.

»Vladni ukrep bo na Primorskem, od koder prihajam, prizadel 50.000 družin. Opozarjam, da italijansko-slovensko mejo dnevno prehajajo naši in italijanski državljani, ki živijo v Sloveniji in delajo v Italiji, prav tako veliko zamejskih Slovencev dnevno vozi otroke v slovenske vrtce,« je v izjavi za medije poudaril poslanec Marko Bandelli.

Kot je dodal Bandelli, za omenjeno skupino posameznikov povračilo stroškov testiranja ni predvideno. Zdravstveni dom Sežana, denimo, za dnevne migrante nima ne kapacitet ne zadostnega števila testov, da bi takšno obvezno testiranje sploh lahko izvedel. Sprašuje se, kdaj bodo posamezniki teste sploh lahko opravili glede na urnike testiranj in dejstvo, da so nekateri zdoma do poznega popoldneva ali se domov vračajo ponoči.

»Življenje dnevnih migrantov je vse prej kot romantično, poleg tega mora stroške v zvezi z varstvom pri delu kriti delodajalec, mi pa smo to breme obesili na delavce. Preprosto ne razumem, zakaj vlada ne sledi dobri praksi prehajanja občinskih meja z namenom odhoda na delo. Delavce migrante po nepotrebnem dodatno obremenjujemo in jim nalagamo stroške. Mesečno jih testiranje na covid-19 namreč lahko stane 400 evrov. Zunanje ministrstvo in ministrstvo za delo pozivam, naj nemudoma pristopita k reševanju te problematike,« je izpostavil mariborski poslanec Andrej Rajh. 

Bandelli je v pozivu vladi predstavil tudi rešitve – predlaga, naj vlada sledi izjemi za prehod meja, ki velja za lastnike nepremičnin na obeh straneh meje (t. i. dvolastnike parcel) in ne predvideva obveznega negativnega testa. To pravilo naj velja tudi za dnevne migrante, ki naj s sabo nosijo potrdilo delodajalca o zaposlitvi. Gre torej za enak princip kot pri prehajanju občinskih in regijskih meja v Sloveniji.

Vlado pozivamo, naj neživljenjski in nepremišljen ukrep nemudoma odpravi! 

* Opomba: Poziv Marka Bandellija in Andreja Rajha je še isti dan obrodil sadove, saj je vlada ukrep za dnevne migrante omilila in obvezno predložitev negativnega testa naložila le tistim, ki bodo k nam prišli iz držav s slabšo epidemiološko sliko (5. 2. 2021 so to Španija, Portugalska in Češka). To je naša nova skupna zmaga!

Naroči se na e-novice.

Prosimo, vpišite vaš elektronski naslov in kliknite "Naroči"

Uspešno ste se prijavili. Hvala