Prispevajte svoj podpis podpore!

Ljubljana, 17. 2. 2021 – V stranki SAB se pridružujemo vseslovenski akciji Inštituta 8. marec, ki z današnjim dnem začenja z zbiranjem 5000 overjenih podpisov državljank in državljanov za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja po modelu »samo ja pomeni ja«. Cilj akcije je prenova zastarele in družbeno nesprejemljive pravne ureditve kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja, ko je kaznivo dejanje lahko podano le v primerih, ko gre za uporabo sile ali grožnje. Izražena proti volja žrtve je za zdaj izključena.

»V stranki SAB brezkompromisno zagovarjamo ničelno toleranco do spolnega nasilja nad ženskami, ki vedno temelji na premoči storilca nad žrtvijo. Žrtev in storilec sta v neenakovrednem položaju, zato žrtve večkrat odlašajo ali si ne upajo povedati, kaj se je zgodilo. Obseg spolnega nasilja lahko zmanjša le ozaveščena družba, zato moramo žrtve opogumiti, da o tem spregovorijo in jim nuditi vso ustrezno zaščito in anonimne postopke. Žrtve se morajo zavedati, da niso same,« izpostavlja vodja poslancev SAB Maša Kociper.

Žal sta spolno nasilje in nadlegovanje prisotna v vseh družbenih sferah. Nedavna razkritja žensk o nadlegovanju v akademskih krogih so še bolj razgalila pomanjkljivosti ureditve na področju kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Pretresljiva pričevanja mladih žensk so tako še bolj poudarila nujnost sprememb slovenskega kazenskega zakonika. Stiske in nemoč, ki jih ob spolnem nasilju doživljajo študentke in mnoge druge ženske, odražajo (podrejen) položaj žensk v družbi, proti čemur se moramo odločno boriti. Najmanj, kar lahko kot družba storimo, je, da nadaljujemo z osveščanjem o ničelni toleranci do spolnega nasilja in izvajamo pritisk na odločevalce vse dokler ne bodo dosežene spremembe.

V stranki SAB, ki jo vodi ženska, kot tudi imamo žensko vodjo poslanske skupine, smo glasni in neomajni zagovorniki pravic žensk. Prav zato smo se pridružili akciji Inštituta 8. marec, ki želi v zakonodajni postopek vložiti predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika na področju posilstva in spolnega nasilja. To lahko storijo z najmanj 5000 overjenimi podpisi državljank in državljanov, ki jih bodo zbirali po vsej Sloveniji. 

Svoj podpis podpore ničelni toleranci do spolnega nasilja in redefiniciji kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja po modelu »samo ja pomeni ja« lahko oddate na dva načina:

  1. Osebno na katerikoli upravni enoti (zgolj natisnete obrazec Podpora volivca in ga podpišete na upravni enoti pred uradno osebo).
  2. Z digitalnim oziroma elektronskim podpisom obrazca prek eUprave.

Podrobnejša navodila za oddajo podpisa podpore najdete tukaj. Postopek je hiter in enostaven, vsak podpis pa pomeni odločen JA za spremembe v korist žrtev in rešitve po modelu soglasja »samo ja pomeni ja«. To v praksi pomeni, da bodo žrtve kaznivo dejanje posilstva in spolnega nasilja lahko prijavile že, če bosta storjena proti volji žrtve – zdaj lahko to storijo le ob uporabi sile ali grožnje storilca.  

Bodite del sprememb, ki bodo omogočile učinkovitejši pregon tovrstnih kaznivih dejanj in večjo pravno varnost žrtev. Ustavimo spolno nasilje nad ženskami in podprimo akcijo »samo ja pomeni ja«. In kot je ob nedavnem razkritju spolnega nadlegovanja med študijem na AGRFT povedala igralka Mia Skrbinac, »gre pri sistemskih spremembah za maraton. Skrajni čas je, da ga začnemo teči. In to skupaj.« 

Podprite redefinicijo kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja! 

Naroči se na e-novice.

Prosimo, vpišite vaš elektronski naslov in kliknite "Naroči"

Uspešno ste se prijavili. Hvala