Skrajšanje prehodnega obdobja in prej do višje pokojnine!

Ljubljana, 24. marec 2021 – Uspeli smo! Naš neomajni trud za upokojence se je znova obrestoval! V stranki SAB smo za bodoče upokojence dosegli nov mejnik, saj so opozicijski in koalicijski poslanci z 84 glasovi ZA in brez glasu proti potrdili skrajšanje prehodnega obdobja s šestih let na štiri leta! Odmerni odstotek v višini 63,5 % bo za moške zdaj stopil v veljavo že s 1. 1. 2023 in ne več s 1. 1. 2025. Takrat bo odmerna lestvica popolnoma izenačena za oba spola.

V stranki SAB smo že junija lani v zakonodajni postopek vložili predlog sprememb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ), ki bi prehodno obdobje za uveljavitev višjega odstotka za odmero pokojnin s šestih let skrajšal na tri leta. Zaradi predhodno vloženih zakonskih predlogov, ki so posegali v področje pokojninske zakonodaje in s tem blokirali naš zakon, je bila SAB novela ZPIZ za drugo obravnavo na vrsti šele 9. februarja letos. 

Spomnimo – s 1. 1. 2020 je bil odmerni odstotek 63,5 % za ženske uveljavljen takoj, za moške pa je bilo predvideno postopno zviševanje do leta 2025. Takrat bi tudi moškim za 40 let pokojninske dobe odmerili pokojnino v višini 63,5 %. Hkrati smo že zagotovili, da se ženskam za vsakega otroka (do največ tri) odmerni odstotek zviša za dodatnih 1,36 %.

»Ocenili smo, da je uzakonjeno šestletno prehodno obdobje za moške absolutno predolgo in v praksi pomeni, da bodo morali tisti, ki želijo višji odmerni odstotek in s tem najugodnejšo odmero pokojnine, v delovnem razmerju vztrajati več dodatnih let kljub temu, da so pogoje za upokojitev že izpolnili. Prvotni namen predloga SAB je bil skrajšanje šestletnega prehodnega obdobja na tri leta, a ker sta vlada in koalicija podporo zakonu pogojevali s štiriletnim prehodnim obdobjem, smo se zavoljo njune podpore prilagodili. V nasprotnem primeru zakon ne bi bil sprejet in bi obveljalo šestletno prehodno obdobje,« poudarja naša predsednica Alenka Bratušek.

V SAB razumemo, da se mora na višjo stopnjo količnika za odmero pokojnin prilagoditi tudi država, toda z veljavno zakonodajo so prikrajšani tisti z najnižjimi plačami in posledično najnižjimi pokojninami. Tako bi denimo trgovec ali skladiščnik, ki je izpolnil pogoje za upokojitev, najvišji odmerni odstotek 63,5 % dosegel šele s 1. 1. 2025. Na ta način nekoga, ki je celo življenje garal in si po 40 letih fizičnega dela želi v zaslužen pokoj, v zameno za višjo pokojnino enostavno prisilimo v delo za nadaljnjih nekaj let. In to kljub temu, da je izpolnil pogoje za starostno upokojitev.

Skrajšano prehodno obdobje je pravičnejše tudi z vidika t. i. »prisilnega upokojevanja« (sprejetega v sedmem protikoronskem svežnju), ki delavcu odvzame možnost »čakanja« na konec prehodnega obdobja in s tem polni odstotek za odmero pokojnine. Če prehodnega obdobja ne bi skrajšali, bi marsikoga lahko oškodovali za višjo pokojnino. 

Na predlog SAB in ob doseženi široki podpori poslancev opozicije in koalicije bo odmerni odstotek v višini 63,5 % za moške zdaj stopil v veljavo že s 1. 1. 2023 in ne več s 1. 1. 2025. In to je zares pomemben uspeh. 

Veseli smo, da so naša prizadevanja obrodila sadove in smo z veliko večino uzakonili rešitev, dobro za upokojence! Vsem poslancem se zahvaljujemo za podporo in si želimo, da bo plodno sodelovanje opozicije in koalicije moč videti še pri kakšnem prihodnjem predlogu SAB. 

 

Naroči se na e-novice.

Prosimo, vpišite vaš elektronski naslov in kliknite "Naroči"

Uspešno ste se prijavili. Hvala