Bandelli za Kras in Lipico

Apr 11, 2019

Poslanec SAB Marko Bandelli je včeraj, 10. 4. 2019, na sedežu občine v Sežani organiziral srečanje med predstavniki civilne iniciative za Lipico in ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Kot edini predstavnik volivcev štirih kraških občin (Sežana, Komen, Divača, Hrpelje–Kozina) je aktivno nastopil za nadaljnji razvoj Krasa.

Marko Bandelli je k ureditvi razmer v Holdingu Kobilarna Lipica pozval že 4. marca letos, ko je ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo zastavil poslansko vprašanje. Takrat je opozoril na problematične delovne procese v kobilarni, ki ne vodijo k napredku, in poudaril, da ni vključevanja domačih trenerskih kadrov.

»Dogajanje v Lipici spremljam in dobro poznam. Prišlo je do številnih nepravilnosti, zato verjamem predstavnikom civilne iniciative, da nekaj ni v redu. Kobilarna Lipica je pomembna kulturna dediščina Slovenije in sega v obdobje habsburške Marije Terezije, ko je Lipica delovala za potrebe dunajskega dvora. Svoj svetovni sloves in prepoznavnost je Lipica dobila prav zaradi klasične dresure konj, ki pa danes izginja,« stanje v Lipici komentira poslanec Bandelli. Dodaja, da je klasična dresura osnova za selekcijo in genetski napredek lipicancev.

Srž problema je tudi po mnenju civilne iniciative opustitev klasične dresure konj, katere izvajanje in ohranitev sicer nalaga zakon o Kobilarni Lipica. Prepričani so, da sedanje vodstvo kobilarne namesto klasične dresure konj uporablja preveč komercialne prijeme po vzoru cirkuških nastopov živali. Alternativnim metodam treniranja konj ne nasprotujejo, a svarijo pred škodljivim zanemarjanjem klasične dresure.

Na pobude civilne iniciative se je odzval tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je potrdil ustanovitev posebne strokovne  komisije. Ta bo s strokovnjaki iz Lipice, predstavniki ministrstva za gospodarstvo in civilne iniciative ocenila in podala mnenje o (ne)ustreznem treniranju lipicancev.

Civilna iniciativa se je zavzela za predstavnika občine Sežana v nadzornem svetu holdinga in ponovitev razpisa za odkup sena od okoliških kmetov. Razpisno dokumentacijo so ocenili kot preobširno in prezapleteno. Trdijo, da so cene sena kraških kmetov približno enake cenam uvoženega sena iz Italije. Ministrstvo za gospodarstvo je obema pobudama ugodilo in izpostavilo prednost lokalnega kmeta pred tujimi. Minister je dodal, da bodo pregledali tudi domnevno sporne podatke o številu obiskovalcev Lipice, ki da so po mnenju civilne iniciative zdaj zavajajoči.

»Vesel sem, da je ministrstvo prisluhnilo civilni iniciativi in obljubilo podporo za ureditev razmer. S srečanjem smo dokazali, da lahko civilna iniciativa in najvišji vladni organ sodelujeta z roko v roki. Sam si bom osebno prizadeval za nadaljnje iskanje kompromisnih rešitev,« je ob koncu pogajanj sklenil Marko Bandelli.

Poslanec SAB vztraja pri večji vpetosti Lipice v lokalno okolje in prenehanju degradiranja te kulturne dediščine. Kot poslanski glasnik civilne iniciative poziva k skupnemu reševanju problematike s strani ministrstev za gospodarstvo, kmetijstvo in kulturo. Ker tvornega sodelovanja med temi ministrstvi, kot kaže, še ni, se je Bandelli že dogovoril za novo srečanje – tokrat s predstavniki ministrstva za kulturo. 

 

Naroči se na e-novice.

Prosimo, vpišite vaš elektronski naslov in kliknite "Naroči"

Uspešno ste se prijavili. Hvala